Ekonomi

2019 İçin Dolar Durumu Ne Olur ?

   Dünya ticaret savaşları ve FED Para politikalarıyla para piyasaları için oldukça düzensiz geçen 2018 yılını seyrettik. 2019 yılı dolar kuru tahmini ülkemizde büyük merak konusudur. Belirsizlik ve kaostan beslenen dolar kuru 2019 yılı içerisinde hem yükseliş hem de düşüş gösterecektir. Küresel ekonomik daralma yaşanan şu zamanlarda doların herkesi şaşırtacağı kesindir.

  Pek çok yatırım şirketi yatırımcılarına dolar yerine farklı alternatiflere yönlendirme yaptığı bilinmektedir.  Ülkemizdeki birçok ekonomistin dolar hakkındaki görüşleri farklılık içermektedir. Bazı ekonomistler 2019 yılı içerisinde doların çok daha fazla yükselerek 7  trendinin üzerine çıkacağını fakat burada sabit kalma durumunun bulunmadığı tekrar yeniden 5 trendlerine geri döneceğini bildirmekteler. Kısa vadede yatırım şirketlerinden dolar ile ilgili resmi tahmin henüz yapılmamıştır. Tahminler doğrultusunda FED faiz artırımlarının belirsizliği ve küresel ekonomik gerilimlerin tamamen bitmemiş  olması  nedeniyle, kısa vadeli yatırımlar için dolar harici yatırımlara yönelmeniz daha isabetli olacaktır.

   Orta ve uzun vadede doların her zaman kazançlı olduğu düşünülse de dolar kuru her zaman belirsizliği sevmektedir. FED kararları ve ABD istihdam verileriyle  daha da şekilleneceği belirtilse de ülkemizdeki siyasi gerilimler , ekonomik daralma ve kısa vadeli kamu ve özel sektör borçları için atılacak adımlar tasarruf teşvik paketleri  piyasa durumuna göre daha da netlik kazanacaktır.

  2019 yılı içerisinde bazı ekonomistlerin dediği gibi dolar düzenli bir artış  trendi ya da düzenli aşağı yollu  bir  trend izlemesi düşünülmemektedir. Evet dolar güçlü para birimleri Euro ve Sterlin karşısında değer kaybetmeye devam edecek ama gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında yükseliş ve azalışları herkese sürpriz olacak şekilde devam edecektir.

Yazar: HÜSEYİN AYDEMİR

Yazar

ferhanaydemir96@gmail.com
2018 yılında Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldum. Avukatım, bilişim ve hukuk alanlarında çalışmaktayım. Bu siteyi mesleki alanda öğrendiklerimi paylaşmanın yanında, okuduğum kitapları , gezdiğim yerleri, izlediğim filmleri, bilgimin ve görgümün kazanımlarını paylaşmak için açtım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul Sefası Tarifi

30 Aralık 2018