Asgari Ücret Zammı , İşveren Maliyetleri Ve İşsizlik
Asgari ücrete yapılan % 26’lık zam, 2019 yılında elektrik ve doğalgaza yapılacağı söylenen %10’luk indirim seçim dönemine kadar devam edeceğinden bahsedilen ÖTV indirimleri ve benzin fiyatlarındaki düşüşün bi nebzede olsa olumlu yorumlanması gerekmektedir. Asgari ücretin artışı çok güzel fakat burada daralan iç piyasadaki işveren maliyetlerine yönelik adım atılması gerekliliğini de ortaya çıkarmıştır. İşçi maliyetleri şirketlerde %20’lere ulaşmış olması işverenler tarafından işçi çıkarmalarına ve ülkemizdeki yabancı uyruklu kayıt dışı işçi çalıştırmalara başlanıldığı bilgisi bulunmaktadır.
Kayıt dışılığın arttığı işsizliğin çoğaldığı bir ekonomiden bahsetme durumumuz artmaktadır. Bazı ekonomistler köşelerinde %20 enflasyon oldu işçiyi koruyalım %25 zam yapalım bir tercih ama orta ve uzun vadede enflasyonun daha da artacağı işçinin fiyatlar karşısında aldığı zamlarla daha da ezileceği yani enflasyonun orta ve uzun vadede daha da artacağını belirtmiş. Bu görüş her ne kadar doğru olsa da enflasyonla mücadele işçi maaşının az zamlanmasıyla engellenecek bir şey olmayıp işveren maliyeti azaltma konusunda ki teşvikler ve ülkemizde hiç oturmamış olan sıkı maliye denetimleriyle olabilecektir.
Ekonominin büyümede feragat etmesi enflasyonla mücadele öncelik olması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Enflasyonla top yekûn mücadele adını ve kapsamını geliştirerek enflasyon ve işsizlikle mücadeleye çevirmesi gerekmektedir. TÜİK verilerine göre Eylül rakamların da işsizliğin % 11,4 e yükseldiği görülmektedir.% 11,4 ülkemizde 3,7 milyon insan iş arıyor demektir. İşsizlikte kayıt dışılık tamamen bitirilmediği, çalışan çalışma şartları artırılmadığı, iş veren maliyetlerinde teşvikler sunulmadığı sürece işsizliğin daha da artacağı aşikardır.
Yazar: Hüseyin AYDEMİR