Genel

HAŞİMATO HASTALIĞI NEDİR?

Boynumuzun hemen alt kısmında tiroid bezi bulunur. Tiroid bezi bir endokrin bezidir ve tiroid hormonunun salgılanmasını sağlar. Tiroid hormonu birçok işe yaramaktadır. Vücudumuzun enerji dengesini sağlamaktadır. Kalp,kas ve beyin gibi organların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Tiroid bezinin çalışmasında sorunlar olabilir . Haşimato da tiroid bezinin çalışma sisteminin bozulmasından kaynaklı bir hastalıktır. Japon bir bilim insanı tarafından bulunduğu için bilim insanının soy ismi olan Haşimato adı ile anılmaktadır.

Tv programlarında ismini çokca duyduğumuz, doktorların adını çokca zikrettiği ve birçok insanda görülen bu hastalık ciddi bir otoimmün hastalığıdır. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi, sağlıklı hücrelere saldırarak tiroid bezinin daha az tiroid hormonu salgılamasını sağlar. Vücut tiroid bezini ortadan kaldırmak amacıyla birtakım antikorlar ve anti-tiroglobulinler üretmektedir. Hastalık ilk olarak hafif bir guatr rahatsızlığı olarak başlar. Hastalık ilerledikçe tiroid hormonu yetersizliği tiroid hormonu yetmezliğine dönüşür.

satır arası

Haşimato belirtileri nelerdir?

Haşimatonun belirtileri hastadan hastaya değişkenlik göstermektedir.En belirgin belirtiler ise şunlardır:

  • Halsizlik,
  • Depresif bir hal ve mutsuzluk,  
  • Üşüme,
  • Ellerde ve ayaklarda ödem,  
  • Terlemenin azalması,  
  • Ses kısıklığı,  
  • Kabızlık,  
  • Anormal kilo artışı, iştah fazlalığı,  
  • Unutkanlık, konsantrasyon azalması,
  • Kadınlarda adetlerin azalması

Bir tv programında alanında uzman doktorun ; 10 yıldır antidepresan kullanan bir hastasının aslında depresyon değil haşimato hastası olduğunu farkettik demesi çok ilgimi çekti. Bir de test yaptırırken sadece TSH, T3 ve T4 ‘lere değil aynı zamanda antikorlara da bakılması erken teşhis için gereklidir ve işimizi kolaylastırır diye uyarıda bulundu. Günümüzde çokca adını duyduğumuz birçok hastalıktan,sıkıntıdan biri olan haşimatoyu sizlerle paylaşmak istedim.

Her hastalık gibi bu hastalığa da sağlığımıza dikkat ederek, düzenli ve sağlıklı beslenerek yakalanmamaya özen göstermeliyiz. Araştırarak uygun besinleri tercih etmeli , hazır ve paketli gıdalardan uzak durarak oldukça doğal yemeliyiz. Bir başka yazıda da ne yenilmesi ne içilmesi gerekir onları yazmayı düşünüyorum.

Bu aralar spor ve sağlıklı yaşam hayatımın merkezinde. Sabah kahvaltımı yaparken uzmanları dinliyor ve dediklerini harfiyen uygulamaya özen gösteriyorum, sizlere de tavsiye ederim. 🙂

Yazar

ferhanaydemir96@gmail.com
2018 yılında Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldum. Avukatım, bilişim ve hukuk alanlarında çalışmaktayım. Bu siteyi mesleki alanda öğrendiklerimi paylaşmanın yanında, okuduğum kitapları , gezdiğim yerleri, izlediğim filmleri, bilgimin ve görgümün kazanımlarını paylaşmak için açtım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pandemi Süreci

20 Ekim 2020