Genel

İletişim becerileri ve Politik Davranabilme

İletişim becerileri nedir ? Nasıl etkin bir iletişim kurulabilir ve bu beceriler nasıl geliştirilebilir? Hadi şimdi sorularımızın yanıtlarını inceleyelim..

Ben uzun zamandır bu konu hakkında okuyorum,uzmanların videolarını izliyorum ve günlük yaşamımda tavsiyelere uymaya çalışıyorum. Bu konuyu sizinle de paylaşmak istedim. Sosyal hayatımızda, iş hayatımızda hatta akraba ilişkilerimizde dahi nasıl daha etkin iletişim kurabiliriz, nasıl daha net kendimizi ve duygularımızı karşı tarafa aktarabiliriz ve hepsinden önemlisi nasıl ilişki dinamiklerimizde dengeyi sağlayabiliriz ? İşte bu noktada iletişim becerileri ve politik davranabilme devreye giriyor.

İletişim becerileri ile kastedilen başlı başına şunlardır: Kendini doğru tanıyabilmek, kendini dışarıya açabilmek ve doğru ifade edebilmek; aynı şekilde karşımızdaki kişiyi de etkin bir şekilde dinleyip ne dediğini doğru anlayabilmek ve empati yapabilmek.

Bunları yaparken kullanılan yöntemler, beceriler hepsi başlıca saydıklarımızın alt başlıkları gibi değerlendirilebilir.

  • Dinleme Becerisi
  • Sesi etkin kullanabilme ve netlik
  • Sunum Yapabilme
  • Kitlelere hitap edebilme ve bilgiyi kitleye uyarlama
  • Geri bildirim almak ve vermek
  • Özgüven sahibi olmak
  • İpuçlarını sözsüz de olsa anlayabilmek

İletişim kurmak başlı başına karmaşık bir ilişkidir, bu ilişkide iyi bir dinleyici olmak, iyi bir diksiyon kullanmak ve beden dilini aktif kullanmak ile karmaşık yapısı basit düzeye indirgenebilir ve etkin bir iletişim bu üç unsur ile hemen hemen kurulmuş olur. Bunlar içerisinde ciddi bir şekilde konuşmayı , seviyeli, tutarlı olmayı , duygusal zekayı yönetmeyi, sesi ve bedeni doğru kullanabilmeyi kapsamaktadır. Hepsini olmasa da en etkin olanları aktif ve sık yapabilmek sosyal yaşamda kurduğumuz her türlü iletişimi daha etkin kılacaktır ve pozitif dönüş almamızı sağlayacaktır.

Etkin bir iletişim kurduktan sonra ikinci aşamada politik davranmayı becerebilme gelmektedir. Politik davranabilmek her ne kadar akademisyenlerin, uzmanların yazdığı çizdiği tavsiyelere harfiyen uymak olsa da duygusal zekayı ve duyguları yönetmekle başarılabilir. Bu da çokca yaşam tecrübesi ve temkinli, akılcı davranmakla mümkündür.

Öfke kontrolü, tutarlı, makul ve dengeli davranışlar ile ilişki dinamikleri lehimize olacak şekilde değişebilir. Tek yapmamız gereken derin bir nefes alıp duygularımızı değil aklımızı, mantığımızı dinlemektir. Bunu yapmak iletişim becerilerini kullanarak etkin bir iletişim kurmak kadar kolay olmayacaktır ; lakin sonucunda elde ettiğimiz yarar çok çok daha fazla hayatımızı etkileyecektir.

Politik davranışların iki yüzlülük olduğunu düşünebilirsiniz ancak ikiyüzlülük değildir, toplumla yaşamanın insanlarla etkili ve iletişim halinde yaşamanın bir gereğidir. Hepimiz duyguları olan sosyal varlıklarız lakin bazılarımız duygularını daha iyi yönetiyor ve daha akılcı davranıyor bu sayede nerede, ne iş yaparsa yapsın hangi çevrede olursa olsun zarar almıyor, yıpranmıyor, yıpratılamıyor. Politik davranma becerisi kazanarak benliğinize çok şey katarsınız bunu en çok da siz ve çevrenizde sizin karakterinizin röntgenini çekmiş olanlar farkedecektir. Güçlü olmanın bir yolu da etkili iletişim ve etkili sosyal ilişkilerden geçmektedir.

Yazar

ferhanaydemir96@gmail.com
2018 yılında Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldum. Avukatım, bilişim ve hukuk alanlarında çalışmaktayım. Bu siteyi mesleki alanda öğrendiklerimi paylaşmanın yanında, okuduğum kitapları , gezdiğim yerleri, izlediğim filmleri, bilgimin ve görgümün kazanımlarını paylaşmak için açtım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir