Genel

İMAR BARIŞI NEDİR,SÜRESİ NE KADARDIR,NE YAPMAK GEREKİR ?

       Hukuk; hak arama özgürlüğü ile savunma hakkının kullanılmasıdır. Hukukçular bu iki temel hak ve özgürlüğün hayatta kalması,varlığını idame ettirmesi ve işlerlik göstermesi için çalışırlar.

       Birçok yasal mevzuatta olduğu gibi imar barışı da bir gereklilikten ve mecburiyetten doğmuştur.Mağduriyetlerin önüne geçilmesi ,sosyal devlet anlayışının hayata geçirilmesi,idarenin vatandaşa hizmet etmesi ve bu amaç doğrultusunda varlığını idame ettirmesi tüm mevzuat düzenlemelerinin ortak gayesidir.İdare hukuku alanında da bu böyledir,böyle olması gerekmektedir.

      İmar Barışı; Ruhsata aykırı yani ruhsatsız yapılan ve imar düzenlemesine aykırı yapılan yapılara belli prosedürlerin yerine getirilmesi ve belli bir miktar ödeme yapılması halinde yapı kayıt belgesi verilerek imar sorunun çözülmesidir.31 Aralık 2017 tarihinden evvel yapılmış olan ve ruhsatı olmayan , kırsal ve kentsel alandaki tüm yapıları imar barışı kapsamaktadır. Boğaziçi Sahil Şeridindeki,Gelibolu Tarihi Alandaki,öngörünüm bölgesi ile Sultanahmet ve Süleymaniye çevresindeki yapılar ve başkalarına ait taşınmaz arazisi üzerine yapılan yapılar bu düzenlemeden faydalanamaz.Hazineye ait olan ve sosyal hizmet için ayrılmış araziler üzerine yapılan yapılar da imar barışı kapsamında değerlendirilmeyecektir.İskan alınmadığı takdirde yapı üzerinde kat mülkiyeti kurulamaz,bu kapsamda imar barışı çok esaslı bir amaca yönelik iyiki de düşünülmüş diyeceğimiz bir düzenlemedir.(Çalıştığım ofiste ve yakın akrabalarımda dahi iskansız ve ruhsatsız olduğu için benimle yaşıt olan binalarına ilçe belediyeleri ve büyükşehir tarafından kesilmiş ve ciddi rakamlar içeren cezalar mevcuttu.Dava sürecine ister istemez girmek zorunda kalınıyordu.Bu düzenleme ile bu davalara gerek kalmadı ve ilerleyen süreçlerde de kalmayacak)

      Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra tapuda cins değişikliği yapılabilecek ve kat mülkiyeti tesis edilebilecektir.Kat mülkiyeti için tüm maliklerin anlaşmış olması ve muvafakat etmesi aranmaktadır,buna ek olarak imar planında ortak alan olarak gösterilmiş yerler kullanılıyor ise oraların da terkini aranmaktadır.Yapı kayıt belgesi bedeli kadar bir bedel de kat mülkiyeti için ödenecektir.Eğer yapının bulunduğu arazi sizin değil ve hazinenin ise bu durumda yapı kayıt belgesi alındıktan sonra rayiç bedel üzerinden arazinin bedeli Çevre ve Şehircilik Bakanlığına’na başvurularak ilgili yere ödenecektir.

    Vatandaşlar kendi beyanı ile e-devlet üzerinden 31.10.2018 tarihine kadar başvuruları yapabilecekler denmiştir.Bu süre daha sonra aralık ayına uzatıldı,şimdi ise bir altı ay daha uzatıldığı bilgisi vatandaşa verildi.İmar barışı kapsamına giren ve başvurusu yapılmış yapılara verilmiş olan yıkım kararları ve cezalar iptal edilecek.Vatandaş kendi mülkünü ekonomik bir kazanım olarak görebilecek ve gösterebilecektir.

    Yapı kayıt belgesi almak için başvuru tutarı;konutlarda yüzde 3,ticari kullanımlarda yüzde 5 olarak gösterilmiştir.(arsa emlak değeri ve yapının yaklaşık değeri üzerinden bu değerler hesaplanacaktır).Bu belge kentsel dönüşüm ve yeniden yapılanma yapılana kadar geçerli olacaktır.Başvuru için e-devletteki yol izlenecektir.Ödemeler ve başvuru için ben de sizler gibi haberleri takip ediyorum süreçler uzatılabiliyor.Dikkatle takip etmenizi öneririm.

Yazar

ferhanaydemir96@gmail.com
2018 yılında Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldum. Avukatım, bilişim ve hukuk alanlarında çalışmaktayım. Bu siteyi mesleki alanda öğrendiklerimi paylaşmanın yanında, okuduğum kitapları , gezdiğim yerleri, izlediğim filmleri, bilgimin ve görgümün kazanımlarını paylaşmak için açtım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir